Dit is jouw leven

Herontdekt focus

Voor de geestelijke gezondheidszorg is persoonlijke groei een herontdekt focus. De psychologie heeft zich lange tijd vooral gericht op het verminderen van klachten en problemen. Hoewel er voor uiteenlopende klachten effectieve behandelingen zijn ontwikkeld, heeft deze benadering ook haar beperkingen. De afwezigheid van klachten of problemen houdt niet in dat mensen zich ontplooien en betekenis vinden in het leven. Wij pleiten voor meer aandacht voor welzijn in de geestelijke gezondheidszorg. Dit maakt mensen veerkrachtiger en minder kwetsbaar.

Met behulp van 'Voluit leven',  'Dit is jouw leven' en 'Compassie als sleutel tot geluk' kun je je positieve geestelijke gezondheid en welbevinden laten toenemen: door je leven op een positieve manier vorm te geven passend bij jouw behoeften, kwetsbaarheden en kwaliteiten.

'De boeken zijn bedoeld voor mensen die er actief aan willen werken om het beste uit zichzelf en de ander te halen, en om meer verbondenheid, vreugde en betekenis te ervaren in hun dagelijks leven.

Sterke-kanten-feedbackformulier

In het boek vind je op pagina 57 het 'sterke-kanten-feedbackformulier'. Met dit formulier kunnen mensen in je omgeving feedback geven op sterke kanten die je zelf hebt geformuleerd. Download het formulier.

Begeleiding bij psychische klachten

Hoewel 'Dit is jouw leven' is geschreven voor mensen die willen leren floreren, zijn er ook diverse manieren waarop het boek gebruikt kan worden door mensen die kampen met psychische klachten.

 

Als de psychische klachten (somberheid, angstig zijn, overmoeid zijn, gestresst zijn, slecht slapen, enzovoorts) mild zijn, kan het volstaan om het boek zelfstandig of met behulp van een therapeut door te werken. Er is een groeiend bewijs dat interventies uit de positieve psychologie effectief zijn bij het verminderen van psychische klachten en/of het leren omgaan met lastige leefomstandigheden.

Als de klachten ernstiger zijn, zoals bijvoorbeeld bij een klinische depressie of angststoornis, is het aan te bevelen om eerst een goede behandeling voor deze klachten te zoeken, zoals cognitieve gedragstherapie. In de behandeling kan dan op een bepaald moment het focus veranderen van klachtvermindering naar het vergroten van welbevinden. Onder het menu 'Extra materiaal' vind je informatie over een groepstraining rondom het boek 'Dit is jouw leven'.

Een therapeut die is geschoold in positief psychologische interventies is in staat om je te ondersteunen en te motiveren, en kan de inhoud van het boek aanpassen aan de specifieke situatie waarin je je bevindt. De begeleiding rondom het boek hoeft niet intensief te zijn en kan ook deels online plaatsvinden naast enkele face-to-face-gesprekken.

Dit is jouw leven