Extra materiaal

Gebalanceerde geestelijke gezondheidszorg

Hieronder vind je diverse draaiboeken voor professionals waarmee zij mensen kunnen begeleiden.

Onze benadering past binnen een gebalanceerde geestelijke gezondheidszorg waarbij naast klachtgericht werken ruimte is voor het aanboren van bronnen om het leven aan te kunnen en vorm te geven. Het leven verloopt nu eenmaal grillig en het versterken van draagkracht is minstens zo belangrijk als het verminderen van draaglast.

Overzicht interventies

Voluit leven

De interventie Voluit leven is gebaseerd op mindfulness en acceptance and commitment therapy. De interventie richt zich op een aantal transdiagnostische factoren waardoor deze toepasbaar is bij verschillende diagnoses, zoals angst- en stemmingsstoornissen.

Voluit leven wordt breed toegepast in de POH-praktijk, basis-GGZ, specialistische GGZ, algemene ziekenhuizen, militaire GGZ en verslavingszorg.

Het RIVM beoordeelde deze interventie als positief en zorgverzekeraar VGZ nomineerde de interventie als 'Zinnige zorg'.

Alle bestaande protocollen zijn opgenomen in het boek Voluit leven, handleiding voor professionals. Achtergrond, toepassingen en draaiboeken

Klik hier om deze te bestellen voor 29,95 >

Een goed leven met een psychische stoornis

De interventie Een goed leven met een psychische stoornis is gebaseerd op de positieve psychiatrie en bedoeld voor mensen die (redelijk) stabiel zijn in het omgaan met psychische klachten maar hulp kunnen gebruiken bij persoonlijk herstel en het (opnieuw) vormgeven van hun leven. De interventie helpt mensen hun welbevinden en weerbaarheid te vergroten.

Klik hier om het draaiboek en werkboek te downloaden, gratis >

Compassie bij chronische stress en uitputtingsklachten

Deze interventie is gebaseerd op Compassion focused therapy en kan in vijf gesprekken worden toegepast in de POH-praktijk, basis-GGZ of als module in de specialistische GGZ voor mensen met spanningsklachten en veel negatieve zelfspraak.

Klik hier om het draaiboek voor begeleiders te downloaden, gratis >

Leven met pijn (en/of vermoeidheidsklachten)

De interventie Leven met pijn is een bewerking van de interventie Voluit leven. Het is specifiek bedoeld voor mensen met pijn- en vermoeidheidsklachten en kan worden gebruikt bij mensen met long Covid-klachten.

De interventie wordt gebruikt in de huisartsenpraktijk en revalidatiesetting.

Klik hier voor de handleiding voor professionals, 16,50 >

Nascholing

Op basis van de beschikbare draaiboeken zou het voor een gz-psycholoog mogelijk moeten zijn de interventies toe te passen. Wil je toch nascholing neem dan contact op voor een incompanytraining.