top of page

De wijsheid in pacht


Meerdere wegen leiden naar Rome

Mindfulnessbeoefening is een manier om bewust te worden van ingesleten patronen en helpt je deze te wijzigen. Met mindfulnessboefening leer je aanwezig te zijn bij het leven zoals het zich voordoet. Zo verdwijn je minder in gedachten, die aanleiding kunnen geven tot somberheid of angst. Dit geeft je de mogelijkheid om beslissingen te nemen die passen bij jouw waarden en kwaliteiten.

Hoewel het een krachtige manier is voor een bewust leven, is het zeker niet de enige weg.

Eigen ervaring

Het is prettig als je leraren vindt die je aanwijzingen geven en zinvol om adviezen op te volgen. Toch is je eigen ervaring de belangrijkste graadmeter of mindfulnessbeoefening bij jou past.

Het volgende verhaal illustreert dat het niet gaat om wat je doet, maar om de intentie waarmee je oefent, wat je ook beoefent.

Verhaal van de kluizenaar en de leraar

Er was eens een leraar die rondreisde om het Boeddhisme te verspreiden. Op een dag kwam hij in een dorp aan en de dorpsbewoners vertelden hem over een kluizenaar die over mythische krachten beschikte en verlichting had bereikt. Deze kluizenaar leefde op een eiland en zou dagenlang het mantra 'Om Mani Padme Hum' reciteren.

De leraar raakte nieuwsgierig en bezocht deze kluizenaar. Hij hoorde de kluizenaar reciteren 'Om Mani Padme Pum' en moest ontzettend lachen. 'Dat is helemaal niet goed', zei hij. Hij was blij dat hij de kluizenaar kon corrigeren, maar ook teleurgesteld dat hij zijn tijd verdeed, omdat de kluizenaar blijkbaar jarenlang het verkeerde mantra had gezongen.

Op het moment dat de leraar weg roeide met zijn boot, liep de kluizenaar achter hem aan over het water en zei: 'Bedankt dat u mijn fout hebt gecorrigeerd. Ik had het anders nooit geweten'. En toen liep hij over het water terug naar zijn hut op het eiland.

De leraar was in schok na het zien van de gave van de kluizenaar om over het water te lopen en leerde een belangrijke les: zelfs de grote leraren en verspreiders van de Dharma zijn niet altijd vrij van oordelen en hebben niet de verlichting of vrijheid bereikt.

Volg je eigen weg.


bottom of page