top of page

Zelfcompassie is als Vitamine C voor de geest


Compassie als sleutel tot geluk

Kun je voor de komende wintermaanden wel wat meer vitaliteit, plezier en geluk gebruiken?

Het ontwikkelen van zelfcompassie speelt hierin een sleutelrol. Vier tips op basis van het boek Compassie als sleutel tot geluk (inmiddels 5e druk).

Tip 1 Ontwikkel een passie voor compassie

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat compassievolle mensen het meest gelukkig en vitaal zijn. Zij zijn vriendelijk, durven kwetsbaar te zijn en fouten te maken. Ze ervaren ook lijden, maar zijn geen slachtoffer. Ze doen alles wat in hun vermogen ligt om oorzaken van lijden weg te nemen. Compassie kun je leren. De eerste stap is om balans te brengen tussen de drie emotiesystemen in onze hersenen: het jaag-, het beschermings- en het kalmtesyteem.

Tip 2 Jaag, maar overdrijf niet

Zonder hulpbronnen kunnen we niet goed overleven. Denk aan geld om eten en kleding te kopen. Denk aan vriendschappelijke en seksuele relaties. We hebben allemaal een jaagsysteem in ons. Het is natuurlijk om erkenning, zeggenschap en andere ambities na te streven. Zo ontwikkelen we ons. Maar onze honger naar succes, erkenning, macht en bezit kan ook onstilbaar worden. Dan is het nooit genoeg en is er geen ruimte om te genieten en gelukkig te zijn. Aan welke jacht ben je verslaafd? Probeer af te kicken.

Tip 3 Accepteer onzekerheid

Ons veilig voelen is een basisbehoefte en het is goed als wij angst ervaren als er dreiging is. Maar soms schieten we door en voelen we ons continu bedreigd. We denken dat er op elk moment een ramp kan gebeuren. Onze verbeelding gaat dan op een verkeerde manier met ons op de loop. Je kunt leren om onzekerheden in het leven toe te staan en jezelf te kalmeren, zodat je niet altijd op je hoede hoeft te zijn.

Tip 4 Ontwikkel vriendelijkheid

Bij veel mensen is het jaagsysteem en/of beschermingssysteem overontwikkeld. Het kalmtesysteem is vaak onderontwikkeld terwijl dit systeem belangrijk is voor herstel en vitaliteit. Oefeningen kunnen je helpen om rust te vinden in jezelf . Elke dag jezelf 5 minuten positieve zaken toewensen leidt bijvoorbeeld al tot werkelijke verandering.

Meer lezen?

Bestel hier het boek Compassie als sleutel tot geluk >>


bottom of page