Als je sterk en veerkrachtig wilt zijn, oefen dan in het ontwikkelen van zelfcompassie.
Een betrokken, open en vriendelijke houding
Compassie is het vermogen om aanwezig te zijn bij pijn en ongemak met de wens om het te verlichten. Compassie kun je ervaren voor anderen en voor jezelf.
Als een dierbare wordt geconfronteerd met een uitdaging in het leven laat je weten dat je er voor de ander bent. Je ondersteunt en luistert. Je kunt eventueel oplossingen aandragen maar dringt deze niet op. Je vraagt of je kunt helpen en moedigt aan om stappen te zetten. Dit doe je vanuit een betrokken, open en vriendelijke houding. Bij zelfcompassie keer je deze houding naar binnen.
Ontspannen, veilig en verbonden
Veel mensen zijn ervan overtuigd dat een harde, kille houding naar zichzelf nuttig is en dat dit hen sterk maakt. Dit blijkt niet het geval.
Als je bijvoorbeeld een fout maakt word je effectiever als je de fout erkent en ervan wilt leren. Je kunt rustig onderzoeken wat je een volgende keer anders kunt doen. Je wordt minder effectief als je vijandig wordt naar jezelf en je jezelf neerhaalt.
De verhouding tot jezelf bepaalt of je je veilig en ontspannen voelt of opgejaagd en angstig.
Kun je jezelf net zo behandelen zoals je een dierbare behandelt? Een fout maken is menselijk en er is niets mis mee.
Een harde, afwijzende houding naar jezelf leidt tot een gevoel van isolatie en eenzaamheid. Compassie naar jezelf herinnert je dat je bent zoals andere mensen en leidt tot een gevoel van verbinding en dit draagt bij aan geluk.
Aanvaarding en actie
De omstandigheden in je leven veranderen continu. Een vriendelijke houding naar jezelf kan een constante zijn waardoor je minder afhankelijk wordt van de uiterlijke omstandigheden. Bij lastige situaties stel je jezelf de volgende vragen: Wat kan ik doen om mezelf te ondersteunen? Welke stappen kan ik zetten om dit op te lossen? Kan ik hierbij hulp gebruiken?
Deze compassievolle houding versterkt je veerkracht om met de wisselende omstandigheden in het leven om te gaan. Het ondersteunt aanvaarding als het niet mogelijk is een situatie te veranderen. Het kan ook juist de moed geven in actie te komen, zoals grenzen stellen, je uitspreken of uit situaties gaan die niet goed voor je zijn.
Het boek 'Compassie als sleutel tot geluk' leert je stap voor stap zelfcompassie ontwikkelen.
Het is bestelbaar in iedere boekhandel.
Klik hier voor bestelling via de webshop van de uitgever.