top of page

Mindfulness juist nu

Er wordt op dit moment veel van ons aanpassingsvermogen gevraagd. Er is onzekerheid, er is verdriet om wat we verliezen en angst om wat we kunnen verliezen. Sociale contacten zijn beperkt mogelijk en we hebben minder afleidingsmogelijkheden. Spanningen in de thuissituatie kunnen hierdoor oplopen. Kinderen zijn thuis en ouders worden op de proef gesteld. Relaties worden op de proef gesteld. Verveling kan de kop op steken. Psychische klachten die sluimerden kunnen juist nu of straks, als het rustiger wordt, sterker worden ervaren.

Monique Hulsbergen

In een periode als deze kan een vorm van mentale training zoals mindfulness nuttig zijn. Het is belangrijk om te investeren in andere kwaliteiten dan die je waarschijnlijk kent. Denk aan geduld, compassie, kalmte, gelijkmoedigheid, aanvaarding, overgave, enzovoorts. Dit zijn meestal niet de kwaliteiten die wij in onze maatschappij leren ontwikkelen. Waarom deze kwaliteiten ons kunnen helpen? Met het beoefenen van mindfulness ontwikkel je psychologische flexibiliteit. Dat is het vermogen om moeilijke emoties en gedachten op te merken en te aanvaarden en er niet tegen te vechten. Dit helpt om op een wijze manier te handelen en te doen wat past bij je persoonlijke waarden. Dit stelt je in staat het beste te maken van de omstandigheden en minder stress te ervaren.

Een aantal jaar geleden verscheen het boek Mindfulness in tijden van tegenslag. De inhoud van het boek is ook nu actueel. Boom uitgevers Amsterdam biedt het e-book aan voor € 5,00. Deze aanbieding geldt tot en met 30 april 2020.


Klik hier om het e-book of de paperback te bestellen.bottom of page