top of page

Steeds positief zijn?

Positieve psychologie wordt steeds vaker toegepast in de geestelijke gezondheidszorg.

Dit is op zich een waardevolle aanvulling op het bestaande behandelaanbod. Er is dan namelijk niet alleen aandacht voor wat er niet goed gaat. Je wordt ook aangespoord om te kijken naar je sterke kanten en wat er goed gaat in je leven. Deze combinatie zorgt ervoor dat je klachten afnemen én je sterker wordt zodat terugval minder kans krijgt.


Een belangrijke kanttekening bij deze ontwikkeling is echter dat je het idee kunt krijgen dat je altijd positief moet zijn. Dit werkt niet omdat emoties dan worden onderdrukt en niet verwerkt worden.


Emoties zijn er niet voor niets

Alle emoties hebben bestaansrecht en zijn er niet voor niets. Dus ook verdriet, boosheid en angst. Er is een reden dat je ze voelt. Om situaties en gebeurtenissen te verwerken is het nodig emoties te ervaren en te begrijpen wat ze ons willen zeggen.


Als je door een moeilijke situatie gaat waarbij je verdriet, angst of boosheid voelt, zijn er diverse manieren om te verwerken wat je voelt. Hieronder lees je drie manieren:

Zorg voor jezelf in periodes dat je gestrest bent en je je overweldigd voelt

Onderneem wat minder activiteiten, stel grenzen, neem tijd voor jezelf, rust uit, ontspan. Het verwerken van emoties vraagt energie en het is daarom belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Hieronder een lijstje met tips voor goede zelfzorg:

  • Eet regelmatig en zorg ervoor dat je belangrijke voedingstoffen binnenkrijgt.

  • Zorg voor lichaamsbeweging: sport, dans, wandel, fiets.

  • Zorg voor ontspanning: doe aan yoga, mediteer, doe af en toe een powernap, neem pauzes.

  • Besteed tijd aan wat jou energie geeft.

  • Zorg voor een bepaalde regelmaat in je leven.

  • Zorg voor voldoende slaap.

  • Zoek mensen op bij wie je je prettig voelt.

  • Zorg voor prettig lichamelijk contact, omhels je partner, knuffel je kind of huisdier.

  • Doe niet te veel tegelijk.

  • Plan leuke activiteiten in je agenda.

  • Breng tijd door in de natuur of in de zon.

  • Neem tijd voor wat jij belangrijk vindt.

  • Doe vriendelijk naar jezelf als je je niet goed voelt of als je pijn hebt.

  • Wees matig met genotsmiddelen als tabak, alcohol, cafeïne en suikers.

  • Geniet gerust af en toe van een glas wijn of een gebakje.

  • Zorg voor een opgeruimde woonomgeving.

Beoefen meditatie of mindfulness

Meditatie helpt je bewust te worden van de emoties, te accepteren hoe je je voelt en te ontdekken wat de onderliggende boodschap van de emotie is.

Op tal van plekken worden mindfulnesstrainingen aangeboden en er zijn veel boeken te vinden over dit onderwerp.

Op deze webpagina vind je audio-opnamen met mindfulnessoefeningen.

Klik hier voor een overzicht van boeken in de webshop van Boom uitgevers Amsterdam. Je vindt er boeken voor hulpverleners maar ook goede boeken voor iedereen.

Schrijf van je af

Schrijven is een goede manier om te reflecteren op hoe je je voelt en te onderzoeken wat je wilt veranderen op basis van wat de emoties je vertellen.


'Emotioneel schrijven' is een methode die je kunt toepassen tijdens emotionele perioden, bijvoorbeeld na een scheiding of een ontslag. Door je ervaringen dagelijks ongecensureerd op te schrijven verwerk je wat er gebeurt. Je geeft expressie aan de emotie door deze schriftelijk te uiten. Emotioneel schrijven kan ook worden toegepast bij onverwerkte emotionele gebeurtenissen uit het verleden, en er zijn verschillende vormen waarin je dit kunt doen. De manier die je kiest hangt mede af van welke gebeurtenis je wilt verwerken en wat bij je past.


Een manier is dat je dagelijks tien minuten tot een uur schrijft over wat je emotioneel raakt. Eerst schrijf je op wat er feitelijk gebeurde, zonder jouw interpretaties daarover. Vervolgens laat je een witregel open en schrijf je wat deze gebeurtenis voor je betekende. Je schrijft door tot je het genoeg vindt.


Een andere bekende vorm is het schrijven van een brief aan de persoon die te maken heeft met de onverwerkte emoties. Zo kun je een brief schrijven aan een overleden persoon of een brief aan iemand die je iets heeft aangedaan. Belangrijk is dat je vrijuit schrijft zonder dat je je druk maakt over de taal of grammatica én zonder dat je je druk maakt over de reactie van de persoon aan wie je de brief richt of iemand anders die de brief zou kunnen lezen. De brief stuur je – in de regel – niet op. Als je dit toch wilt, is het altijd mogelijk om een tweede, beter leesbare versie te maken. Bij het schrijven maak je ook ruimte voor je emoties tijdens het schrijven. Het is niet de bedoeling dat de brief in korte tijd af is, het gaat juist om het toestaan van de emoties tijdens het schrijven. Het is bijvoorbeeld goed mogelijk dat je een periode weinig op papier krijgt en toch belangrijke emoties verwerkt. De brief hoeft ook niet in één keer af te zijn. Voor de verwerking wordt het zelfs aangeraden om met tussenpozen aan de brief te werken, deze nog eens door te lezen, te laten rusten en er later mee door te gaan.


Schroom niet om hulp te vragen als je merkt dat bij het schrijven emotionele thema’s omhoogkomen die te heftig zijn om alleen te verwerken.



bottom of page