Over Compassie als sleutel tot geluk

 

'Een mens maakt deel uit van het geheel dat door ons "het universum" wordt genoemd. Onze taak moet zijn dat we onze cirkel van compassie vergroten, zodat alle levende wezens en de gehele natuur in al haar schoonheid erdoor omvat worden'. - Albert Einstein.

 

Begin bij jezelf

Ruim een miljoen mensen in Nederland hebben last van chronische stress en overbelasting. Chronische stress is een belangrijke oorzaak van burnout, angst en depressie. Wanneer je chronisch stress ervaart, is het moeilijk om gelukkig te zijn.

Een veelvoorkomende bron van chronische stress ligt in onszelf: we zijn kritisch op onszelf en stellen hoge eisen aan onszelf. Ook kunnen we het moeilijk vinden om de kwetsbaarheid en het leed van anderen en onszelf te erkennen en toe te staan. 

 

Ratrace

Kort gezegd komt het erop neer dat we druk zijn, druk doen en ons druk maken. We kunnen uit deze ratrace komen door compassie, voor onszelf en voor anderen.

De eerste stap is om te vertragen, eerlijk onze eigen drijfveren onder ogen te zien, ruimte te maken voor leed en kwetsbaarheid. De tweede stap is om vanuit mildheid weer meer vitaliteit, ontspanning en genieten in ons leven en het leven van anderen te brengen.

 

Compassie ontwikkelen

Het boek 'Compassie als sleutel tot geluk' leert om stapsgewijs het vermogen tot (zelf)compassie te ontwikkelen. Onderzoek laat zien dat zelfcompassie een sterke bijdrage levert aan geluk. Door balans te brengen in de verschillende emotiesystemen verandert chronische stress in gezonde stress. Wanneer wijzelf en anderen kwetsbaar en niet perfect mogen zijn komt er weer ruimte voor vitaliteit, plezier en spel. Het boek bevat vele visualisatie-, ervarings- en schrijfoefeningen waarmee je direct aan de slag kunt.

 

Klik hier om het boek te bestellen >>