top of page
Voluit leven

Ervaringen met Voluit leven

Adviezen van deelnemers

week 1

Wat wil ik met het leven?

Interview met Irene

Wat heeft de cursus voor jou betekend?
Het gaat veel beter met me, ik voel me sterker. Nu kan ik weer leuke dingen doen en daarvan genieten.

Wat vond je prettig aan de cursus?
Wat ik onverwacht prettig vond is dat ik, waarschijnlijk door regelmatig en veelvuldig te oefenen, makkelijker met emotionele situaties om kan gaan. In het bijzonder het gedeelte waarin je leert het negatieve te 'omarmen' heeft een geweldige impact op mij. Ik blijf met enige regelmaat ook mediteren. Wellicht dat dat ook helpt. Verdrietige momenten en ook emotioneel heftige momenten kan ik beter aan. Het is niet dat ik me er niet bewust van ben, maar simpel gezegd lijk ik het leven iets makkelijker te vinden.

Wat waren moeilijke of confronterende momenten in de cursus?
Moeilijk en confronterend vond ik dat ik me realiseerde dat ik toch weerstand had om te veranderen, het vermijden van bepaalde situaties leek makkelijker dan de confrontatie aan te gaan. Nu probeer ik de confrontatie aan te gaan, en dat betekent dat ik me soms in situaties begeef die ik eng vind, maar door me te concentreren op hetgeen ik op dat moment ervaar valt het al met al mee. Ik probeer dus steeds om situaties niet te vermijden, maar maak wel steeds een afweging of het gaat om vermijdingsgedrag of om iets dat ik echt niet wil.

Welke tips kun je geven aan mensen die de cursus aan het doen zijn?
Ik zou zeggen: 'Je hebt een dapper besluit genomen, nu moet je vol houden!' Neem de tijd en je zult zien dat het de investering waard is!

Voluit leven

week 2

Ik ben er (even) niet

Het verhaal van Alex

Wat heeft de cursus voor jou betekend?
De cursus Voluit Leven heeft me (nog meer) inzicht gegeven in de wijze waarop mijn eigen gedachten van invloed zijn op mijn leven en dus op mijn dagelijks functioneren. Ik heb geleerd om het leven meer te nemen zoals het zich voordoet, in het hier en nu. Ik heb ook meer inzicht gekregen in mijn eigen vermijdingsgedrag.

Verder heeft de cursus me een aantal methoden aangereikt om tot rust te komen en me bewust te worden van hetgeen er op dat moment gebeurt, of welke gedachten ik heb. Al met al heeft de cursus gezorgd voor een betere kwaliteit van leven.

Wat vond je prettig aan les 2?
De meditaties heb ik gedownload en op mijn mp3-speler gezet. Ik gebruik ze nog erg vaak, vooral omdat ze niet zolang duren; 8 minuten is goed te doen.

Wat waren moeilijke of confronterende momenten in les 2?
Ik vond het moeilijk en confronterend dat ik me realiseerde dat mijn leven meer werd bepaald door mijn klachten dan ik dacht. Ook vond ik het moeilijk om alle dagen oefeningen te doen, maar na een tijdje werd het zelfs een prettige bezigheid. Nu heb ik een plekje waar ik mezelf kan terugtrekken, er 'even niet zijn'.

Welke tips kun je geven aan mensen die de cursus aan het doen zijn?
Sta stil bij de oefeningen en ervaar wat je ervan kunt leren. Ik had in het begin moeite om de meditatieoefeningen te doen, ik werd er een beetje lacherig van, zo in mijn eentje in de kamer naar de oefening te luisteren. Maar als je je er aan overgeeft (en het dus serieus neemt) werkt het echt! Dit had ik niet verwacht, maar ik ben blij dat ik dat heb mogen ervaren. Dus: 'Oefen de mindfulness oefeningen en ga ermee door; neem de tijd voor jezelf.'

Voluit leven

week 4

Hallo onzekerheid: welkom

Het verhaal van Daan

Wat heeft de cursus voor jou betekend?
Door het volgen van de cursus ben ik weer gaan autorijden (dit was de belangrijkste uitdaging toen ik aan de cursus begon). Het leren accepteren van mijn angst hiervoor was een heel belangrijke ervaring. Daarnaast ben ik door de cursus veel bewuster geworden van allerlei vermijdingstechnieken die ik in de loop van mijn leven heb opgebouwd. Door daar bewust van te worden ben ik meer mijn eigen leven gaan leiden en heb ik kwalitatief een beter leven gekregen.

Wat vond je prettig aan les 4?
Wat ik heel goed vond was het onderdeel 'ruimte maken en toestaan wat er is'. Dit heeft me heel erg geholpen in moeilijke situaties. Ook ben ik erg blij met het onderdeel 'accepteren'. Het helpt echt om niet meer zo veroordelend naar jezelf, maar ook naar anderen, te leven. Dat verzacht een hoop. Accepteren hoe dingen gaan en zijn, brengt een stukje rust.  Ik merkte zelfs dat ik de angst beter kan verdragen.

Wat waren moeilijke of confronterende momenten in les 4?
Het meest moeilijke en confronterende vond ik het erkennen en accepteren van mijn probleem. Ik ben iemand die niet snel om hulp durft te vragen, waardoor ik dingen vermijd die ik eng vind. Ik heb ervaren dat ik best hulp mag vragen en dat ik niet alles alleen hoef op te lossen.

Welke tips kun je geven aan mensen die de cursus aan het doen zijn?
Verwacht niet dat jij verandert, je blijft jezelf met je sterke en zwakke kanten. Je kunt leren om milder te kijken naar je zwakke kant en misschien zelfs om deze kant te koesteren. Blijf onderdelen uit de cursus die je prettig vindt of die je helpen, herhalen. Na een periode kun je geneigd zijn om terug te vallen in oude patronen van denken en doen. Wees mild voor jezelf als je terugvalt, je bent en blijft gewoon maar een mens.

Voluit leven

week 3

Gebruik niet je verstand

Het verhaal van Nel

Wat heeft de cursus voor jou betekend?
Door de cursus heb ik leren kijken naar mezelf en heb ik tools gekregen om enkele aspecten van mijn depressie beter te herkennen. Met name het telkens weer proberen oplossingen te vinden om mijn emoties onder controle te krijgen, was heel herkenbaar.

Ik ben me gaan realiseren dat het willen beheersen van mijn emoties alleen maar leidt tot meer besluiteloosheid, meer doelloosheid, en een slechter concentratievermogen. Hierdoor belandde ik opnieuw in oude vertrouwde patronen, die het gevoel van onvermogen nog eens versterkte. De cursus heeft mij duidelijk gemaakt dat ik eigenlijk voortdurend probeer mijn leven te beheersen, maar dat dat een nutteloze strijd is. Ik heb geleerd dat acceptatie me helpt om voluit te leven.

Wat vond je prettig aan les 3?
Ik vond het vooral prettig dat er niets moest. Ik ben erachter gekomen dat ik eerder altijd afhaakte bij andere cursussen omdat er altijd zoveel moest. Je moet loslaten, je moet ontspannen, en ga zo maar door.

Bij deze cursus moet niks; dwalen je gedachten af, dan is dat ook goed, bijvoorbeeld. Ik ben nogal perfectionistisch ingesteld, en wil het altijd goed doen. Hier hoefde dat niet, en daardoor kon ik dat ook loslaten.

Wat waren moeilijke of confronterende momenten?
Het moeilijkste moment in de cursus was voor mij het moment dat mijn somberheid het grootst was. Dat was het moment waarop ik me realiseerde dat alle manieren die ik in mijn hoofd had verzonnen om mijn somberheid de baas te blijven, nutteloos bleken, en er nog niet direct iets voor in de plaats was gekomen. Ondanks dat ik de neiging had om op te geven ben ik verdergegaan, heb ik toch de handvatten gekregen die ik nodig had om rust te vinden.

Welke tips kun je geven aan mensen die de cursus aan het doen zijn?
Doe de cursus in een rustig tempo; het kost tijd om mindfulness goed te ervaren. Mindfulness leer je niet door de theorie, maar door te doen. Ik merkte dat ik gaandeweg het steeds duidelijker, dieper, ging ervaren en steeds beter begreep (voelde) wat mindfulness is en wat het doet.

Voluit leven

week 5

De proefballontjes van het verstand

Het verhaal van Marga

Wat heeft de cursus voor jou betekend?
Ik heb me aangemeld voor de cursus omdat er bij mij een verhoogde bloeddruk geconstateerd werd in mei 2009. Na enkele onderzoeken leek de oorzaak vooral in stress te liggen.

De cursus Voluit Leven heeft me inzicht gegeven in mijn gedachtepatronen/gepieker. Ik ben me bewust geworden van de drijfveren die er op een of andere manier ingeslopen zijn door de jaren heen. Gaandeweg heb ik geleerd dat mijn verantwoordelijkheidsgevoel een grote rol speelt (speelde) bij stress en dat ik duidelijker moet zijn met mijn eigen grenzen. Inmiddels is het zo dat ik rustiger ben en rustiger werk, en nog meer bereik dan voorheen.

Wat vond je prettig aan les 5?
De combinatie van mindfulness en cognitieve defusie vond ik erg prettig. Ik leerde hierdoor om mijn reactiepatronen waar te nemen en afstand te nemen van mijn gedachten. Dit geeft mij veel rust. Ik gebruik mijn energie weer om dingen te doen die ik leuk vind en besteed nauwelijks meer tijd aan de gedachten.

De 'hogesnelheidstrein aan gedachten' komt nog wel eens langs, maar de frequentie en heftigheid ervan zijn minder. Bovendien merk ik het nu veel sneller op en breng mijn aandacht op een vriendelijke manier terug naar het hier en nu. Langzamerhand verandert de 'hogesnelheidstrein' in een 'boemeltreintje'.

Wat waren moeilijke of confronterende momenten in les 5?
Deze les was heel erg herkenbaar en pijnlijk, maar daardoor ook erg bruikbaar. Ik dacht dat ik zo lekker efficiënt bezig was met alles van tevoren doordenken, maar dat is natuurlijk niet zo als het doorpiekeren wordt. Wat ik confronterend vond was om te ontdekken dat ik heel erg negatief over mijzelf dacht. Ik haalde mezelf voortdurend onderuit en voelde mij verantwoordelijk voor alles wat er om mij heen gebeurde. Zelfs het beroerde humeur van mijn werkgever was volgens mij mijn schuld. Ik schrok daar enorm van, en dat was voor mij een duidelijk teken om te veranderen; om iets meer liefde en loyaliteit voor mezelf te voelen.

Grappig genoeg moest ik net even opzoeken in het dagboek dat ik destijds bijhield wat mij het meest aangegrepen had, om tot de ontdekking te komen dat ik daar nu helemaal niet meer mee bezig ben.

Welke tips kun je geven aan mensen die de cursus aan het doen zijn?
Wat bij mij supergoed gewerkt heeft was de 'ik heb de gedachte dat...' methode. Het werkt relativerend en ik gebruik het nog steeds op momenten dat ik het gevoel heb dat ik de regie kwijtraak.

Voluit leven

week 6

Wie ben ik nu eigenlijk?

Het verhaal van Sarah

Wat heeft de cursus voor jou betekend?
In mijn werk als politieagente merkte ik aan mezelf dat ik altijd erg alert was, slecht sliep, nachtmerries had en dat ik soms erg boos kon worden. De cursus heeft me geholpen een meer realistische kijk op het leven te krijgen, me minder te laten meeslepen door negatieve gebeurtenissen en gedachten. Het heeft me alerter gemaakt op negatieve emoties, zodat ik die nu signaleer en los kan laten, waardoor ik me kan richten op de dingen waar ik op dat moment mee bezig ben. Het heeft de kwaliteit van mijn leven verbeterd. Ik voel niet meer continu spanning. Ik merk ook dat ik me beter kan concentreren en veel meer rust ervaar in de omgang met anderen. Ik kon me niet meer herinneren wanneer ik me voor het laatst zo rustig heb gevoeld, zoals ik dat nu doe. Een ander bijkomend effect is dat ik veel meer energie heb en me niet meer afsluit voor anderen.

Wat vond je prettig aan les 6?
Ik heb veel gehad aan deze les. Nu nog steeds merk ik dat ik er dingen uit heb opgestoken. Wanneer ik mezelf veroordeel, bijvoorbeeld, merk ik dit ook echt op en realiseer ik me dat ik aan het oordelen en vergelijken ben. Ik probeer het nu te accepteren en merk dat ik dan milder voor mezelf ben.

Wat waren moeilijke of confronterende momenten in les 6?
De oefening 'oordelen en vergelijken' vond ik de moeilijkste oefening. Ik merkte dat ik voortdurend aan het vergelijken was, en daarmee mezelf telkens onderuithaal. Om meer liefdevol te zijn naar mezelf en dingen te doen los van wat anderen doen of daarvan vinden, was niet gemakkelijk. Mindfulness heeft me daarbij geholpen, door met mildheid naar mezelf te kijken en mezelf te accepteren.

Welke tips kun je geven aan mensen die de cursus aan het doen zijn?
Tja, moeilijk. Ieder zal op z'n eigen manier met de oefeningen of voorbeelden omgaan. Uiteindelijk gaat het om een acceptatie van jezelf, ook daar waar je niet voldoet aan je eigen ideaalbeeld. Soms is het eng om stil te staan bij vervelende gevoelens (zonder daar een verklaring voor te zoeken), maar juist dat haalt de angel uit het nare gevoel. Het maakt dat wat je voelt beter hanteerbaar, voor zover die vervelende gevoelens en nare gedachten al niet (uiteindelijk) verdwijnen.

Voluit leven

week 7

Hoe wil je voluit leven?

Het verhaal van Miriam

Wat heeft de cursus voor jou betekend?
Ik accepteer mijn lichamelijke beperkingen nu, en als ik me eens negatief of rot voel, kan ik meer toeschouwer blijven. De cursus heeft ervoor gezorgd dat ik de gewone dagelijkse haastklussen (die ik gedachteloos deed) nu met aandacht doe, soms iets uitgebreider, zodat het leuk is. Bijvoorbeeld in plaats van snel ergens heen te fietsen neem ik nu ruim de tijd en een mooie omweg door het bos. Dit geeft veel meer rust in mijn dag, en zorgt ervoor dat ik tussendoor even wordt opgeladen.
Het heeft mijn leven niet drastisch veranderd, in de zin dat ik nu een zinvol leven heb doordat ik dingen kan doen die ik voorheen niet kon vanwege beperkingen. Mijn leven is zinvol geworden doordat ik echt met mijn gevoel accepteer en, cliché misschien, echt kan genieten van wat er nog wel is, en wat ik nog wel kan. Dat is voluit leven voor mij.

Wat vond je prettig aan les 7?
Met name les 7 heeft er toe bijgedragen dat ik richting durf te geven aan mijn leven. Ik ben vriendelijker naar anderen, maar vooral naar mezelf, en ik treed de wereld nu actief tegemoet. Elke ochtend en avond breng ik nu heel bewust crème aan op mijn gezicht en schenk mezelf een grote glimlach! Mijn motto is: 'Blijf niet zoeken naar de parels: Ze zijn er al!'

Wat waren moeilijke of confronterende momenten in les 7?
Ik vond het lastig om mijn waarden op papier te krijgen en toen mijn doelen in het leven wegvielen was ik de weg kwijt. Leven vanuit mijn eigen waarden is niet iets wat in mijn systeem zit. Ik kwam erachter dat er een aantal waarden waren die ik ten behoeve van de lieve vrede uit het oog was verloren. Dit onderdeel is voor mij dan ook nog niet afgerond en ik werk er nu, na 4 maanden, nog steeds aan.

Welke tips kun je geven aan mensen die de cursus aan het doen zijn?
Elke keer als ik weer emotioneel word, ga ik 'mindfulnessen' en het werkt. Ik pas het eigenlijk vanzelf overdag regelmatig toe; bij de kassa, in de wachtkamer, of al wandelend/fietsend. Zo oefen je vanzelf.

Voluit leven

week 8

Ervoor gaan

Het verhaal van Albert


Wat heeft de cursus voor jou betekend?
Ik ben mij bewuster geworden van de invloed van mijn gedachten op mijn emoties en gedrag. Ik heb geleerd om mijn gedachten niet te beoordelen, maar ze te bekijken en eventueel om te buigen. Hetgeen trouwens meestal vanzelf gaat op het moment dat ik bewust naar mijn gedachten kijk. Ik ben minder kritisch en streng voor mezelf geworden. Het leven is er een beetje lichter door geworden. Ik leef meer in het moment en ben minder bang voor morgen.

Wat vond je prettig aan les 8?
In les 8 merkte ik dat ik voortdurend bezig was met allerlei mitsen en maren; de beren op de weg. Die weerhielden me ervan om de dingen te doen die ik écht wilde doen. Maar omdat het zo eng was, koos ik toch weer voor de makkelijkste weg. Ik kan nu makkelijker denken dat wanneer ik iets ga doen, dat ik dat stap voor stap ga doen, en die beer op de weg, die kom ik wel tegen, áls hij er is. Maar ik ga dingen niet meer bij voorbaat uit de weg.

Ik heb het gevoel dat ik me nu op de weg van voluit leven bevind. Ik val nog wel eens terug in oude gewoonten en patronen, maar toch... . Ik zit op de goede weg.

Wat waren moeilijke of confronterende momenten in les 8?
Mijn grenzen verleggen en dingen gaan doen die ik wil, maar niet deed (uit angst of zoiets), was confronterend. Zo sloot ik me altijd af van anderen als ik me niet lekker voelde. Ik sloot me letterlijk op in mijn huis.

Welke tips kun je geven aan mensen die de cursus aan het doen zijn?
Hou vol en blijf lief voor jezelf, ook als het niet gaat zoals je zou willen. Blijf kijken naar je waarden, dat maakt het makkelijker om de dingen te doen die je wilt doen.

Voluit leven

week 9

Ervoor blijven gaan

Het verhaal van Bas

Wat heeft de cursus voor jou betekend?
Over de gehele linie genomen, heb ik nu het gevoel dat ik veel bewuster (met aandacht) in het leven sta. Ik ervaar meer rust en innerlijke balans. Ik geniet veel meer van datgene wat er is en/of zich voordoet. Ook vind ik dat ik nu beter kan omgaan met, en beter luister naar mijn lichaam. Mijn manier van leven is veranderd, met als gevolg dat ik veel positiever en opener in het leven sta.

Wat vond je prettig aan les 9?
Deze les gaf mij overzicht, een plan hoe ik het geleerde ga vasthouden. Ik heb gemerkt dat zodra ik het voor mijzelf in een verslagvorm giet, het beter blijft hangen. Ook kan ik het dan nog eens teruglezen. Bij het teruglezen merkte ik dat er als het ware opnieuw dingen op hun plek vielen.

Wat waren moeilijke of confronterende momenten in les 9?
Doordat er geen stok achter de deur is, is het moeilijk consequent vol te houden. Alle valkuilen lagen dan ook weer op de loer en ik merkte dat ik weer terugviel in oude patronen. Om dan de draad weer op te pakken en weer te oefenen kost moeite.

Welke tips kun je geven aan mensen die de cursus aan het doen zijn?
Maak je eigen theorie, in de zin van 'Ik moet het in mijn systeem inbouwen'. Blijf delen uit de cursus die je prettig vindt of die je helpen, herhalen, want na een periode kun je geneigd zijn om terug te vallen in oude patronen van denken en doen. Erken dat je een terugval kunt krijgen. Maak er echt tijd voor vrij om je eigen theorie te maken, en blijf vooral doorzetten met de dingen die werken.
 

bottom of page